Д. Бъчваров: Правителството няма да реши въпроса с инфлацията и ценовия шок
Д. Бъчваров: Правителството няма да реши въпроса с инфлацията и ценовия шок / снимка: Юлия Христова DarikNews
Правителството няма да реши въпроса с нарастващата инфлацията и ценовия шок от горивата и няма да може се справи с изискванията на ЕС. Това заяви по време на посещение в Шумен зам.-председателят на Националното ръководство на ДСБ Димитър Бъчваров.

По думите му, правителството само ще прибегне до ход за предсрочни избори или ще бъде принудено чрез външен натиск да отстъпи. Дори и да остане на власт обаче, то няма да е полезно за страната - допълни още Бъчваров. Според него, в ситуацията, в която се намира България в момента са възможни или смели политически решения, или грешки. Вероятността кабинета да извърши такива е по-голяма, смята Бъчваров.

Той допълни, че в момента инфлацията в България изпреварва тази в съседните страни между 1,5 и 4 пъти. С последния бюджет правителството направи съзнателна измама, когато планира приходите от петрол върху 68 долара за барел, при положение че в момента цената е 135 долара, ускори инфлацията, чрез облагане на хората с инфлационен данък – каза  още Бъчваров и допълни, че сегашните излишъци в бюджета са недоимъци в домакинствата.