Празничен концерт по случай Деня на Независимостта в Шумен
Празничен концерт по случай Деня на Независимостта в Шумен / Симфониета - Шумен
Две красиви и талантливи дами, идващи отвъд Океана, гостуват тази седмица на сцената на Симфониета – Шумен. На диригентския пулт ще видим американката Елора Ленкоски, която е завършила престижния Моцартеум в Залцбург. Сопраното Патриция Трухано Грандос от Мексико усъвършенства таланта си в музикалната столица на Европа – Виена. Двете дами ще поднесат на шуменската публика богата програма от увертюри и арии от Хендел, Моцарт и Лехар, а във втората част на концерта ще прозвучи жизнерадостната Осма симфония на Лудвиг ван Бетовен. По традиция събитието ще се състои в четвъртък, 20 февруари, от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“.
           
Американката Елора Грейс Ленкоски е родена през 1995 година в щата Пенсилвания. Завършва бакалавърска степен в Музикалния институт в Кливланд като паралелно изучава оперно пеене и музикална теория, а в отделна специалност – пиано. Понастоящем изучава Оркестрово дирижиране като работи с Райнхард Гьобел, Йоханес Калицке, Гернот Залер, Йорн Андерсен, Александър Дръчар, а преди това с Бруно Вайл и Карл Кампер в Моцартеум, Залцбург. Последните ѝ ангажименти включват концерт с Латвийския държавен симфоничен оркестър като част от майсторския клас на Александър Поляничко.
           
Патриция Трухано Грандос е родена в Уахуапан де Леон, щата Оахака, Мексико в голямо музикално семейство. Завършва пиано в местната Консерватория на щата Оахака, след което се ориентира към оперно пеене и завършва Националната Консерватория в Мексико сити. Освен изявите си на всички големи сцени в родината, Патриция е пяла в Испания, Франция, Нидерландия, Германия, Италия, Чехия и Австрия. Репертоарът ѝ обхваща широк спектър от Барока до съвременната музика. Идол за младата певица е легендата Монсерат Кабайе.