/ Дарик Шумен
Паметна плоча на първия демократично избран български президент д-р Желю Желев бе открита в смядовското село Веселиново. 

Церемонията събра пред родната му къща президентът Румен Радев и неговите предшественици президентите Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев.

Плоча Желев
dariknews.bg

„Д-р Желю Желев имаше куража на инакомислещите и когато другите чакаха, да поеме отговорност за страната. Президентът Желев остана демократ, когато всички други се сочеха с пръст. Остана народен човек, когато мнозина се срамуваха и клеймяха думата „народен“. Той се водеше от идеи, а не от корист“, каза по време на откриването на паметната плоча президентът Румен Радев.
 

Плоча Желев
dariknews.bg


Идеята за плочата била на президента Румен Радев. Той се свързал с кмета на община Смядово Иванка Петрова и обсъдили възможностите. Така от общинския бюджет били отделени 3000 лв. за ремонт на стените на къщата и за паметната плоча. Има и идея в една от стаите да бъде наредена музейна сбирка с вещи на първия демократично избран български президент.

Плоча Желев
dariknews.bg

На 30 януари 2015 г. д-р Желев почина внезапно на 79-годишна възраст. Той бе държавен глава на Република България в периода от 1990 г. до 1997 г. и като виден философ, учен, демократ, дисидент, политик и държавник, остави непреходна диря в най-новата българска история.

Плоча Желев
dariknews.bg

Дарик Шумен


За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.