Честват Освобождението на Търговище на 29 януари
Честват Освобождението на Търговище на 29 януари / Диляна Стойчева/
Проявите, посветени на 131 годишнината от Освобождението на Търговище започват  на 29 януари /четвъртък/ в 11.30ч. с  ритуал по поднасяне венци на признателност пред Морената в кв. Варош. В 11.45ч. е панихидата в памет на загиналите за Освобождението на Търговище. Тя ще бъде отслужена по традиция в храм “ Успение Богородично ”. Точно в 12.00 камбанен звън ще се разнесе от двете църкви в града.

Следобед в 16.00ч. в общинската програма е предвидено откриване на фотоизложба “Хората на моя град” на Обединен детски комплекс, включваща снимки на младежи от Търговище. Те ще бъдат подредени в Централната витрина до площад “Свобода”.

В същия ден Патриотичен клуб “Възраждане”, регионален исторически музей-Търговище, Исторически музей - Омуртаг ще покажат от 9 до 18.00ч. уникалното “Златно евангелие”, подарено от руските освободители на град Омуртаг през 1878 г. в ритуалната зала на читалище “Напредък”.

Вечерта в 18.00ч. е празничният концерт на състави от Център за младежки дейности и инициативи в Концертната зала на Младежки дом.

Също по традиция на 31 януари/събота/ ще се проведе Туристически поход “Освобождение” до хижа „Младост”.