Центърът по лъчетерапия ще заработи през януари
Центърът по лъчетерапия ще заработи през януари / netinfo

Новият лъчетерапевтичен център към Комплесния онкологичен център в Шумен ще заработи още през първата половина на месец януари. Това стана ясно по време на пресконференция за отчитане на проекта за изграждане на центъра по-рано днес. Управителят на онкоцентъра д-р Сотир Караниковол обясни, че в момента тече процедурата по лицензиране на новата, високотехнологична апаратура, включваща два линейни ускорителя от последно поколение и апарат за брахитерапия. Комисия от Агенцията за ядрено регулиране и Регионална здравна инспекция-Варна обследва апаратурата, като се очаква лицензите да бъдат издадени до края на настоящата година, поясни д-р Караниколов. Той високо оцени реализирания проект и изказа благодарност за добрата съвместна работа между институциите, за да може проектът да бъде реализиран. „Днес мечтата е реалност", каза още управителят на КОЦ-Шумен. По думите му, новият лъчетерапевтичен център ще даде бъдеще за медицината в Шумен.

Доц. д-р Румен Габровски, който ще е началник на новото отделение също заяви, че реализираният проект е уникален. По думите му, за лечебното заведение е осигурена всичката нужна, модерна апаратура, за да може да обслужва всички онкоболни пациенти не само от област Шумен, а и от цяла Североизточна България. Д-р Габросвки обясни, че на лъчетерапия ежегодно в КОЦ-Шумен се подлагат над 1 000 пациенти.

Представителят на фирмата доставила оборудването потвърди, че техничката на КОЦ-Шумен е от най-ново поколение и че в България в момента, никъде няма подобна модерна апаратура.

Д-р Караниколов поясни, че лъчетерапията е осигурена с нужния персонал, за да работи безпроблемно. Преди да отвори врати за пациенти остава само да бъде сключен договор със Здравната каса, което вероятно ще стане около 10 януари, няколко дни по-рано ще приключи и обучението на персонала.

Проектът за изграждането и оборудването на Центъра се осъществи по ОП „Регионално развитие" и бе на стойност 6,649 млн. лв. Зам.-кметът по бюджет и финанси на Шумен Александътр Генчев обясни, че усвоени са общо 6, 623 млн. лв., като към моента са разплатени всички средства.