Център за кариерно рaзвитие към ТПП-Шумен помага за професионалното развитие на работещите
Център за кариерно рaзвитие към ТПП-Шумен помага за професионалното развитие на работещите / netinfo

Шуменската Търговско промишлена палата продължава работата си по реализирането на проект за стимулиране на кариерното развитие на работещите в частния сектор. Проектът „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовите и осигурителните отношения и превантивни дейности" предвижда отварянето на Център за кариерно развитие към ТПП в Шумен, койот функционира вече един месец. В него вече се е състоял един етап на обучение и консултиране на заети лица, като са преминали 24 души, проведени са и още 9 индивидуални консултации.

Председателят на Палатата Христо Дечев обясни, че идеята на Центъра е да се помага на работещите хора да подобрят уменията си и да повишат капацитета си за кариерно развитие. „Изискванията на работодателите към персонала нараснаха много и от таи гледна точка работата на Центъра е много важна", каза още Дечев. По думите му, дейностите, които Центъра развива могат да се разграничат в четири направления: предоставяне на информация; консултации /групови и индивидуални/; обучение; развитие.

Дейностите по проекта предвиждат и създаване и поддържане на база данни за работодателите в региона, в която ще има подробна информация за това, коя фирма от какъв служител има нужда. Консултантите в Кариерния център ще помагат на хората за това, как да се подготвят за представяне или заемане на конкретна длъжност в някое предприятие

Центърът за кариерно развитие в Шумен ще работи до края на месец октомври, като по проекта има опция за удължаване на работата му до 31 януари 2015 г. Такива центрове има във всички 28 областни града в страната, като те дават възможност за професионално ориентиране и израстване само на работещи, а не на безработни лица. Проектът, който ТПП-Шумен реализира е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".