Паметник на свободата
Паметник на свободата / dariknews.bg, Деян Герговски

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП е освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 3 десетилетия. Със свалянето от власт на българския диктатор започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Въпросът за Прехода продължава да вълнува българите и най-често дилемата е:

Демокрацията трябва да се празнува или трябва да се струва?
 

Демокрация Шумен
dariknews.bg


При това положение - както вървят нещата - трябва да се струва, смята Георги Димов. Ако не се вземе в ръце и да преодолеем тези извращения, които се получиха в момента - не отиват на добре нещата.

Демокрацията не е това, което трябва да бъде в нашата страна. Тука е някакъв феотдален капитализъм, който отнема повече отколкото дава.

Демокрация Шумен
dariknews.bg



Дадоха ни свобода - търкаме билетчета, чакаме да дойде печалбата, но сме слабоорганизирани и смачкани, казва Петър Тодоров.

Процесът е морален. Даде се свобода, която ние не използваме за морални неща, а се развиха неморалните. Оттам вече - като сравняваме Запада и къде сме ние - фактически потъваме надолу, вместо да се качваме нагоре, смята мъжът и даде оценка минус 100 надолу по морал.​​​​​​

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.