Богата програма за днешния празник - Ден на Шумен
Богата програма за днешния празник - Ден на Шумен / Дарик-Шумен, архив

С редица инициативи и концерти ще бъде отбелязан празника на Шумен днес. Честванията на Деня на Шумен започват в 10:45 ч. с традиционно Литийно шествие, което ще премине от Храм "Свети Три Светители", през пл. „Кристал" до сградата на Община Шумне. На чело на шествието ще застане архиерейският наместник отец Димитър, който ще понесе иконата на Светите братя Кирил и Методий, подарена на шуменци от генерал Белокопитов при Освобождението на града през 1878 г.

От 11:00 ч. пред сградата на местната администрация ще се проведе тържествен ритуал по издигане на знамената, след което ще започне и празничната сесия на Шуменския общински съвет. По време на заседанието ще бъдат връчени тазгодишните награди на Шумен за постижения в областта на културата, изкуството и образованието. Раздадени ще бъдат и почетни отличия, а акад. Иван Попчев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Шумен".

Междувременно - от 1:00 ч. в Градската градина ще започне концертът „Да празнуваме заедно", а от 17:30 ч. отново в парка ще се открие изложба „Street art".
Шуменските художници ще покажат свои творби от 18:00 ч. в галерия „Елена Карамихайлова".

По традиция на днешния ден се поставя и началото на „Друмеви театрални празници - Нова българска драма". Факелът на фестивала ще бъде запален от 18:30 ч. пред сградата на ДКТ „Васил Друмев".

Кулминацията на празника ще бъде концертът на дует „Ритон", който ще започне 21:00 ч. пред сградата на Община Шумен.