Свети Николай Мирликийски Чудотворец
Свети Николай Мирликийски Чудотворец / netinfo
Близо 1300 са имениците на Никулден в община Търговище, съобщиха от отдел ГРАО. Мъжете, кръстени на Св. Николай Чудотворец, са 652. Други 208 носят името Никола. Близо 60 са записани като Кольо или Колю.

Сред жените, празнуващи на 6 декември, най-популярно е името Николинка. 126 са жителките на община Търговище, които са вписани така. 75 са наречени Никол, а Николета е името на 43 дами от Търговище. Николините са 41, а кръстените с името Нина са 74.

Шаранът остава предпочитан за Никулден (СНИМКИ)

На Никулден празнуват още моряците, банкерите, търговците. Денят е тачен в традициите и като семеен и родов празник, свързан с наричания и поверия. По този повод кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров отправи поздрав към всички, които отбелязват празника.

За какво да внимаваме, когато избираме риба за Никулден

Кметът на града д-р Дарин Димитров отправи поздрав към празнуващите: „През целия си живот Св. Николай е бил образец за добродетелност, човеколюбие и скромност. Нека следваме посланията на празника. Да си помагаме взаимно, да сме хванати ръка за ръка, за да можем заедно да вървим към благоденствие на обществото ни. Нека живеем отговорно, в съзидателност и разбирателство, да следваме общия си стремеж за развитие и модернизиране на града и общината ни”.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.