Бисерка Йовчева със специално отличие за развитието на IT технологиите
Бисерка Йовчева със специално отличие за развитието на IT технологиите / netinfo

Преподавателят в Шуменски университет „Епископ Константин Преславски" и основател на „Школа А&Б" Бисерка Йовчева получи връчи специалната награда на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) за 2015 г. Отличието бе връчено по врене на официална церемония вчера от президента Росен Плевнелиев.

Бисерка Йовчева получи приза за значим принос в развитието на информационните и комуникационни технологии.

„Носителят на тазгодишния приз е една голяма българка и голям учител. Подготвила е едни от най-добрите състезатели по информатика и математика на България. Нейните възпитаници са донесли на страната ни 20 златни, 23 сребърни и 24 бронзови медала от международни състезания, както и стотици от национални. Автор е на методика за обучение на начинаещи по програмиране", подчерта държавният глава на церемонията по награждаването.

Бисерка Йовчева изказа благодарност за отличието, което посвети на своите ученици. „Дължа тази награда на тях. За мен най-голямото признание това е любовта и признанието на моите ученици", заяви преподавателката.

Българският ИКТ-сектор е водещ в региона. Затова държавата трябва да отвори вратите си за неговите представители и да обяви информационните и комуникационните технологии за стратегически отрасъл за страната, призова президентът Плевнелиев в изказването си на церемонията. Президентът припомни, че ИТ-секторът у нас вече е разкрил 17 500 работни места, като се очаква те да бъдат удвоени през следващите няколко години. „Това е перспектива и мотив на младите хора да останат в България", каза Росен Плевнелиев и отново посочи българските ИТ-специалисти като едни от най-добрите в света.

Конкурсът на БАИТ се провежда за четвърта поредна година под патронажа на държавния глава. Наградите се връчват на личности, институции или компании в 12 различни категории за принос в развитието на информационните и комуникационните технологии.