БАРС няма материали за зимната поддръжка, работниците без заплати за Коледа
БАРС няма материали за зимната поддръжка, работниците без заплати за Коледа / DarikNews.bg
БАРС няма материали за зимната поддръжка, работниците без заплати за Коледа
48427
БАРС няма материали за зимната поддръжка, работниците без заплати за Коледа
  • БАРС няма материали за зимната поддръжка, работниците без заплати за Коледа

Фирма "БАРС", с която община Шумен има сключен договор за зимна поддръжка на четвъртокласната пътна мрежа в региона, няма готовност за зимата, защото липсват основни материали и общината не се е разплатила по миналогодишния договор за чистене на улиците. Дължимата сума е около 100 000 лв. Освен това за Коледа работниците на фирмата, около 100 души, ще останат без заплати - заяви пред журналисти управителят й инж. Данко Добрев. Парите е трябвало да бъдат разплатени още през април-май. До момента не сме завели дело, защото при следваща обществена поръчка фирмата няма да е особено симпатична за участие в нея - заяви той. Ползването на инертни материали вече ще става само с изричното съгласие на възложителя, но дори сега такова разрешение да има, нямаме материали за поддръжка на пътищата - подчерта още Добрев.

Санитарният минимум от средства, които трябва, за да започне фирмата работа, е около 20 000 лв. Контрагентите ни вече ни гледат като лъжливото овчарче и ще ни предоставят материали само, ако платим - заяви Добрев. Дори общината да се разплати утре, ще може да преведем средства към тях след Коледа, тоест тогава да започне и снабдяването и инертните материали - каза още той. Управителят не успя да даде отговор защо парите не са преведени до момента. Остатъчните минимални количества за поддръжка на пътните отсечки биха стигнали за 4-5 километра. От снощи машините на БАРС чистят само с гребла и това ще продължи, докато свърши нафтата съвсем скоро - подчерта Данко Добрев. Общо в региона фирмата поддържа през зимния сезон около 150 км. отсечки.

По-рано днес, по време на общинския щаб по бедствия и аварии зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков заяви, че общината ще се постарае да преведе парите по договора за миналата зима още утре.