Апелативният съд ще решава за екстрадицията на Алексей Шадрин
Апелативният съд ще решава за екстрадицията на Алексей Шадрин / Dariknews Юлия Христова

Апелативният съд във Варна разгледа протеста на Шуменската прокуратура срещу отказа на Окръжния съд в Шумен да екстрадира руснак, издирван в родината си за измама, извършена преди повече от 10 година. На 1 декември тази година първоинстанционният съд отказа да допусне екстрадицията на Алексей Шадрин, издирван от руските власти под името Дмитрий Шишин. Отказът е мотивиран с обстоятелството, че по отношение на престъплението, за което се иска предаването на Шишин е предявено обвинение с предвидената по българския закон давност. Законът предвижда, че екстрадиция не се допуска, когато престъплението е погасено по давност според българския закон или този на молещата държава.

Руските власти настояваха за предаването на роденият преди 40 години в Омск свой сънародник, за да  бъде разследван в родината си за измама, извършена в съучастие с други лица. През февруари и март 1997 година в град Томск, Русия те организирали продажбата на мехлем, предназначен за кожни заболявания. Фалшивото лекарство било продадено на 89 руски граждани и с това им било навредено.  На 2 октомври тази година, Шуменският окръжен съд наложи мярка „временно задържане за срок от 40 дни" на Алексей Шадрин, за който руските власти твърдят, че използва и друго име Дмитрий Шишин.

При всяко явяване пред съда Шадрин настоява, че не е лицето, издирвано от руските власти. Мъжът има свой бизнес в Шумен и е работодател на повече от 10 души. Днес за пореден път той заяви пред въззивния съд, че не е издирваното от Русия лице. През периода след 1992 година, при управлението на президента Елцин, той работил като психолог в областта на масовото въздействие върху съзнанието на големи групи хора. След 1997 година спец службите започнали да рекетират него и семейството му и днес Шадрин смята, че ако бъде предаден в родината си ще бъде подложен на изтезания.

Варненският апелативен съд ще се  произнесе в законния срок.