/ netinfo
На 22 май стартира деветото издание на двудневната специализирана финансова конференция „Шумът на парите“. Форумът се проведе в  хотел „Маринела“ в София. Изпълнителният директор на „Алкомет“ АД  Хюсеин Йорюджю все участие във втория панел на форума „Двигатели на растежа“. 

„Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за налагане на мита за вноса на стомана и алуминий създаде хаос в идустрията. Това води до рязко повишаване на цените, което може да провокира загуба на пазари, същевременно поставяйки тревожния въпрос къде Китай ще реализира продукцията си, ако няма достъп до щатския пазар“, заяви в словото си Йорюджю и допълни, че китайското металопроизводство е силно субсидирано от държавата, което по отношение на търговията поставя Китай и останалия свят на неравнопоставена основа.

„Това, че Доналд Тръмп изненадващо наложи мита за вноса на алуминий и стомана, постави въпроса къде Китай ще реализира продукцията си, или с други думи - ще се стигне ли до там китайското производство да подбие цените. В същото време, политиката на Тръмп провокира недостиг на алуминий в САЩ, тъй като страната внасяше метали главно от Китай.

Освен това неяснотата около търговското споразумение NAFTA също допринася за напрежението, тъй като страните от NAFTA са вторият най-голям износител на метали за САЩ, след Китай. Всичко това води до покачване на цените на алуминия и стоманата, което в дългосрочен план може да доведе до загуба на пазари“, каза Хюсеин Йорюджю.

„За момента решенията на Тръмп са в наша полза, защото нямаме мита, а другите имат такива в размер от поне 10%. Цените обаче се качват. Трябва да има консенсус по въпроса“, каза шефът на Алкомет, обяснявайки, че безмитният режим ще действа до 1 юни тази година.
Според Йорюджю, справянето с хаоса, предизвикан от внезапното решение на Тръмп ще бъде дълъг процес. „ЕС няма единно мнение, докато Тръмп взима сам решенията“, каза той.

По думите му, в ЕС, когато Германия и Франция са на едно мнение, нещата обикновено се получават, но по конкретния казус ситуацията не е такава. Германският износ е доста сериозен за САЩ, поради което страната не желае да влиза в остри спорове със САЩ, докато Франция не смята така и не е съгласна да бъде изнудвана..

Според него, ЕС трябва да постигне споразумение, като мито в рамките на 5-6% би било добро средно положение. „Най-лошият случай е митото да бъде 10%“, каза той.

АЛКОМЕТ АД
netinfo


По отношение на тенденцията за липса на квалифицирани кадри у нас, Хюсеин Йорюджю смята, че проблемът ще се задълбочава. Според него, хората търсят реализация в Европа, а тези, които остават тук, просто не желаят да се занимават с инженерни науки. Първото води до недостиг на кадри дори за нискоквалифицирани дейности, докато второто се отразява негативно в дългосрочен ефект на страната ни.

Според Йорюджю, бъдещето пред Алкомет е оптимистично. Компанията изнася 95% от продукцията си на европейските пазари. „Продукцията ни е мащабно увеличена, имаме нови цехове в рамките на производството ни“, каза той, добавяйки, че доброто развитие на автомобилната индустрия в Европа ще допринесе за добрите перспективи пред компанията.

Във форума взеха участие и Яни Драгов – изпълнителен директор на „Смарт Органик“, Георги Ангелов, главен икономист в „Отворено общество“, Милен Райков, съдружник „Данъци и право“ в EY, доц. Косьо Стойчев, преподавател от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Регионална и политическа география“, и арх. Любомир Станиславов от „Аутомотив Клъстер“ - България. Дискусията бе е водена от Иван Нончев.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.