А. Кехайов: Медиците са готови не само на протести, но и на ефективни стачки
А. Кехайов: Медиците са готови не само на протести, но и на ефективни стачки / netinfo
Нуждаем се не от политически популизъм, а от реален дебат за кризата в здравеопазването, това каза, при посещението си в Шумен, председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов. Той съобщи, че на 7 юни ще се проведе национален събор на лекарските колегии от страната. На него трябва да бъдат обобщени исканията на медиците към правителството. Предстои да бъде решено и кога лекарите ще започнат протестни действия, ако тези искания не бъдат удовлетворени. Андрей Кехайов каза, че от срещите му с медици в страната е станало ясно, че те имат готовност не само за протести, но и за ефективни стачки.

Д-р Кехайов обобщи основните проблеми в здравеопазването, които, според него, са: хронично и системно недофинансиране медицинските услуги, липса на договорно начало и ниски доходи на здравните работници.

Председателят на БЛС подчерта, че са намалели възнагражденията на заетите в сферата на здравеопазването. Андрей Кехайов даде за пример заплащането на медиците в РИОКОЗ. Там един лекар, който е младши инспектор, получава заплата от 315 лв., а старши инспектор – 375 лв.

През последните 20 години заетите в здравеопазването са намалели с близо 40%, алармира д-р Кехайов.

Подробности ще научите от интервюто с д-р Кехайов.