8 варненски общини също ще използват сметището в кв. Дивдядово
8 варненски общини също ще използват сметището в кв. Дивдядово / netinfo

Според плана за извозване на отпадъци на Министерство на околната среда и водите, депото за отпадъци в кв. „Дивдядово" трябва да поеме боклука и на 8 общини от област Варна, които към момента нямат изградени регионални депа. Това заяви на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по строителство и екология на Шумен инж. Иван Йонков. „Принципно не сме съгласни на депото да се извозват отпадъците на още 8 общини, защото то не е проектирано за такива количества", заяви Йонков.

„Според поет ангажимент до 16 юли България трябва да е създала условия отпадъците да се извозват на организирани депа", обясни инж. Йонков. По думите му, независимо, че шуменското депо не е изцяло завършено, то е включено в това доразпределение за събиране на отпадъци. Тези осем варненски общини трябва да използват регионалното депо в Провадия, но за него в момента дори няма изготвен проект за изграждането му, обясни Йонков. Община Шумен, съвместно с останалите седем общини от областта, ще докаже, каква е техническата възможност на депото в кв. „Дивдядово" да поеме допълнителни количества отпадък. В тази връзка през следващата седмица ще се направи анализ и обследване на депото.

 

Областният управител на Шумен Тодор Тодоров е насрочил среща между представители на 8-те шуменски общини, ползващи депото, на която ще се търси обща позиция по въпроса за това какви допълнителни количества може да се приемат на депото и какви начини има за осигуряване на средства за доизграждането му. „Трябват ни 6 000 000 лв., за да изградим втората клетка на сметището", каза инж. Йонков. По думите му, ако от 16 юли и осемте варненски общини започнат да извозват отпадъците си към шуменското депо, капацитета му ще се запълни за около 4 месеца. Община Шумен не може сама да реши този въпрос, затова сме се обърнали към областния управител и останалите общини от областта, които към момента използват сметището в кв. „Дивдядово", каза още зам.-кметът.