71 души персонал на болница „Папуров в Търговище остават без работа при неизяснен статут
71 души персонал на болница „Папуров в Търговище остават без работа при неизяснен статут / Борислав Курдов
71 души персонал на болница „Папуров" в Търговище остават без работа при неизяснен статут
81296
71 души персонал на болница „Папуров" в Търговище остават без работа при неизяснен статут
  • 71 души персонал на болница „Папуров" в Търговище остават без работа при неизяснен статут

29 лекари-специалисти и още 42-ма души персонал от специализираната хирургична болница „Папуров" в Търговище остават от днес без работа при неизяснен статут. Това заяви на нарочна пресконференция днес д-р Добрин Папуров по повод отнемането на разрешителното за работа на здравното заведение. „Заповедта на министъра на здравеопазването е юридически необоснована, най-малкото защото се визира накърняване правата на пациенти, което първо трябва да бъде доказано", каза още д-р Папуров. Според него „няма как осъждането на физическо лице да доведе до наказване на юридическото", визирайки решението на ВКС. То е за налагане на условна присъда на д-р Папуров за извършени през 2005 година действия, с които са били източени близо 200 000 лева от Здравната каса. „Това също не може да бъде мотив, най-малкото заради давността, която е минала след посочените събития", каза д-р Папуров.
Собственикът на болницата смята да потърси правата си по-всички възможни правни начини, за да може здравното заведение да продължи дейността си.
Присъстващи на пресконференцията лекари показа загриженост за своите пациенти. „Имаме пациенти, на които се налага продължение на хирургичната намеса. Планирани са до края на септември. Кой колега ще се заеме да продължи започнатата от мен работа?", попита хирургът д-р Стамен Стаменов.
От създаването й до сега през болницата са преминали 13405 пациента, от които 10793 са били оперирани. „Това стана благодарение на моята частна инвестиция от над 3 милиона лева - средства, които са от над 60 кредита", каза още д-р Папуров.