7 двойки кандидатстват за ин витро в Търговище
7 двойки кандидатстват за ин витро в Търговище / Диляна Стойчева
На 1-ви февруари 2008год, стартираха новите програми за скъпоструващо лечение финансирани от НЗОК. В списъка отново е и “Програмата за лечение на безплодие при жената”, или т.нар. ин витро оплождане. От началото на програмата през тази година до момента седем двойки от  областта са подали документи в РЗОК-Търговище за включване в програмата.

Ин витро оплождането е процедура, която има за цел да увеличи шанса за зачеване при двойки, при които други методи за зачеване са били неуспешни или невъзможни, припомнят от касата. Тези процедури се явяват  метод за лечение на стерилитета без алтернатива, като има изработени строги медицински критерии за включване на задължително здравноосигурените лица в програмата за лечение на безплодие при жената. Това е един комплексен процес и включва много етапи като резултатът е оплождането на яйцеклетки в лаборатория. Ембрионите, създадени по този начин се поставят в матката за потенционално имплантиране.

В цялостният процес  НЗОК заплаща необходимите за целта хормонални лекарствени средства, според специфичните потребности на всяка пациентка, с помощта на които се стимулира яйчника на жената да произведе по- голям брой яйцеклетки.Сумата, която се заплаща от НЗОК е в рамките до 1650 лв. за една пациентка, според нейните индивидуални потребности и показатели.

Възрастта на жените, включени в програмата за лечение, е от 18 до 40 години (включително навършващите 40 години в годината на подаване на документите). С цел да се прецизира и рационализира подборът на прилаганите лекарствени продукти, се приема принципът на “терапия, съобразно индивидуалните потребности” при всяка пациентка, като лекуващите специалисти от съответните ин витро центрове могат да предлагат отпускането на всички включени в Лекарствения списък на НЗОК лекарствени продукти по Програмата.

През 2007 година от кандидатстващите в РЗОК -Търговище 12 двойки по програмата, 11 са одобрени и са се възползвали от шанса, който дава ин витро оплождането.