Шуменски университет
Шуменски университет / dariknews.bg
65 студенти от 15 университета се регистрираха за участие в Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”. Негов организатор и домакин е Шуменският университет „Епископ Константин Преславски”.
 
Четиридесетото му издание ще бъде открито на 19 май пред сградата на Ректората. Творците ще се състезават в три категории – поезия, белетристика и критика. Най-много регистрации има в раздел поезия - 47.

Последните няколко години организаторите на конкурса изпадаха в песимизъм относно неговото съществуване, защото сякаш, че пишещите студенти намаляваха. Но това не така и проблемът е бил в комуникационната стратегия на организаторите. През тази година имаме сериозен ръст на регистрациите. 65 човека съвсем не са малко, каза доц. Юрий Проданов.

Журито на конкурса е съставено от познати имена в литературата. Захари Карабашлиев, Пламен Дойнов и Петър Чухов.
Голямата награда на конкурса е издаване на стихосбирка на победителят и се осигурява от Община Шумен.

Доц. Юрий Проданов припомни, че дебютната стихосбирка на Георги Господинов "Лапедариум" е финансирана именно от Община Шумен и тази награда.

Юрий Проданова
dariknews.bg


Програмата предвижда четенията на участниците да започнат на 19 май в 14 часа. В 17 часа ще бъде представена стихосбирката „Възможности” на Валентин Славеев, който завоюва Голямата награда от конкурса през 2016 г. Стихосбирката е издадена от Университетското издателство „Епископ Константин Преславски”.

В 20 часа в кафе-клуб „Ретро” ще бъде премиерата на книгата на Петър Чухов „АДdicted” с редактор Мартин Бодаков и художник Кирил Златков, издадена от ИК „Жанет 45” преди дни. Книгата ще бъде представена от Пламен Дойнов, а Шумен е първото място, където това ще се случи.

На 20 май, събота, ще се проведе поетически пленер „Писане от натура” с модератор Петър Чухов. Маршрутът му включва посещение на Двора на кирилицата в Плиска и манастира „Свети Панталеймон” в местността „Патлейна”. В 16,30 часа пред Ректората в поетически двубой ще влязат Георги Гавраилов и Ралица Красимирова. Техни секунданти ще са Анна Лазарова и Антоний Димов.

В последния ден – 21 май, в 10 часа ще започне дискусия на тема „Литературата – памет и (ли) паметник с модератори Пламен Дойнов и Захари Карабашлиев. Мястото е „Културен радиосалон – Студио 3” на Радио Шумен.

В 11,30 часа пред паметника на Иван Пейчев ще бъдат наградени лауреатите в конкурса.
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.