600 ориентировачи от 6 държави ще празнуват Великден заедно в Търговище
600 ориентировачи от 6 държави ще празнуват Великден заедно в Търговище / netinfo
600 ориентировачи ще празнуват Великден заедно в Търговище
18838
600 ориентировачи ще празнуват Великден заедно в Търговище
  • 600 ориентировачи ще празнуват Великден заедно в Търговище

Около 600 състезатели от 6 държави ще вземат участие в международното състезание по спортно ориентиране за купа “Великден”. То се организира за 17 поредна година от спортен клуб “Вариант 5” – Търговище, със съдействието на “Вариант 5” – Швейцария.

Първият състезателен ден е 17 април. Тогава е предвиден Пролог – или демонстрационно бягане. То ще започне в 14.00ч. в кв.”Запад 2” в Търговище. В 15.30 часа ще бъдат обявени резултатите. На 18 април е Спринтовата дистанция в с.Давидово. Първите номера стартират в 12.30ч.  На Великден в неделя 19 април е средната дистанция в с.Руец. Стартът ще бъде даден в 10.30ч. В понеделник започва дългата дистанция, състезание което носи точки за Световната ранглиста.  В 10.00 часа е стартът на първите номера по карта „Червената зала” World Ranking Event.  „Червената зала” се намира на 10км. от Търговище, пътя минава през с.Разбойна. Според Петранка Ангелова от “Вариант 5”-Търговище всички дисциплини са важни за спортистите, защото им носят точки.

Заявки за участие в състезанието са подали много български отбори и няколко чуждестранни от Румъния, Сърбия, Ирландия, Швеция и Норвегия. Според другия главен организатор Марк Летау от “Вариант 5”-Швейцария, състезанието придобива все по-го

600 ориентировачи от 6 държави ще празнуват Великден заедно в Търговище
netinfo
ляма международна популярност.

Бързо мислене и физическа подготовка са най-важните качества, които трябва да притежава един състезател по спортно ориентиране, смята Петранка Ангелова. Според Марк Летау, важно е, че десетгодишните състезатели бягат заедно с едни от най-добрите в световната ранглиста.

В този дух неправителствената организация “Вариянт 5” – Швейцария  през тази година инвестира в бъдещето на българското спортно ориентиране. Швейцарският спонсор Христиан Фиехтер е избрал да подкрепи финансово клубовете, участващи с повече млади ориентировачи на възраст от 10 до 16г. За доброто протичане на състезанието ще помага и младият швейцарски компютърен специалист Мартин Цолер, който ще работи със системата за електронно отчитане на точки. Според организаторите това гарантира качественото провеждане на състезанието.

Чуйте целия репортаж в прикачения файл:

600 ориентировачи от 6 държави ще празнуват Великден заедно в Търговище
netinfo