5 часа гасиха пожар край „Дивдядово,спасиха над 500 дка борова гора
5 часа гасиха пожар край „Дивдядово,спасиха над 500 дка борова гора / Дарик-Шумен, архив

Шуменските огнеборци спасиха над 500 декара борова гора, след пожар в сухи треви в  кв."Дивдядово", съобщават от ОД на МВР-Шумен. Сигнал за  пожара в близост до изоставени лозя е получен в 15. 20 ч. в оперативната дежурна част. Пламъците обхванали близо 600 дка непроходима местност с изоставени лозя, сухи треви и драки, гасенето им  продължило близо 5 часа.

В потушаването на пламъците са участвали три противопожарни екипа от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението"- Шумен и аврийно- спасителен екип, който се включил в гасенето с тупалки и пръскачки. Благодарение на добре направената разстановка на екипите, пламъците не са успели да стигнат до боровата гора, както и до къщите в подножието на Илчов баир. В борбата с огъня   са се включили и десетина служители на Държавно горско стопанство- Шумен, както и жители на кв."Дивдядово". Недялко Филчев със собствения си булдозер разкопал разделителна ивица между  запалените сухи треви и последните къщи в квартала. Мъж от „Дивдядово" закарал един тон вода със собствения си джип и се присъединил в гасенето. Собственици на вилни имоти започнали да гасят с пръскачки и тупалки. Спасена е боровата гора над кв."Дивдядово" и  две вили.

За потушаване на огнената стихия са използвани общо 46 тона вода.  Държавно горско стопанство- Шумен е осигурило 24 часово дежурство. Причините за пожара са в процес на установяване, но по всяка вероятност се касае за неправилно боравене с огън на открито.

Още пет пожара са гасили огнеборците през последните 24 часа на територията на Шуменска област. Сухи треви са горели в селата Вехтово, Избул и Янково, като за гасенето им са използвани общо 6 т. вода.

Сигнал за запалени отпадъци в кв."Дивдядово" е получен около 23.40ч. Екипа, който пристигнал на място установил, че са се запалили отпадъци в близост до мястото, където възникнал първия пожар. Огънят е загасен с 5т.вода.  Сухи треви са горели около 19ч. на ул."Цвята Кънчева" в Шумен. За гасенето им са използвани 500л. вода.