456 хил. лв. е загубата на МБАЛ-Шумен за 2007 г.
456 хил. лв. е загубата на МБАЛ-Шумен за 2007 г. / netinfo
Над 4 000 000 лв. е натрупаната до сега загуба от МБАЛ-Шумен, като само за миналата година тя е 456 000 лв. Това стана ясно по време на съвместно заседание на постоянните комисии по икономическа политика и по здравеопазване към Шуменския общински съвет. Те разгледаха точките от дневния ред на извънредното общо събрание на акционерите в МБАЛ, което ще се проведе на 5 декември.

По време на събранието ще бъде дискутиран годишния консолидиран финансов отчет за дейността на болницата през 2007 година. Очаква се да бъде разгледана и тригодишна програма за подобряване на финансовите и икономически показатели на лечебното заведение.

Двете комисии упълномощиха представителя на общината в събранието на акционерите – д-р Валентин Семков – да подкрепи точките от дневния ред. Комисията по икономическа политика не взе решение само във връзка с това дали участниците в общото събрание да бъдат освободени от отговорност, след като двама от членовете й бяха „за”, а двама се въздържаха.

Сред основните проблеми в шуменската болница са липсата на висококвалифицирани специалисти и много дейности, недофинансирани или напълно незаплатени от РЗОК, стана ясно още по време на заседанието. Директорът на болницата д-р Недко Тодоров съобщи, че 378 000 лв. от загубата за 2007 година са натрупани от извършени дейности, които не са били платени от здравната каса. Той съобщи още, че в програмата за подобряване състоянието на МБАЛ е предвидено за 3 години болницата да натрупа печалба от близо 700 000 лв., нещо, което, според д-р Семков, е твърде оптимистично. Представителят на общината подчерта, че слабости в програмата са липсата на ясна кадрова политика и това, че няма визия как да се преодолее загубата на дейности и специалисти.

Недко Тодоров подчерта, че болницата няма просрочени задължения, а текущият й дълг не се е променил през последната година.