33 училища в Шуменско стачкуват ефективно
33 училища в Шуменско стачкуват ефективно / netinfo
33 училища в област Шумен стачкуват ефективно от днес, съoбщи говорителят на общия стачен комитет на учителите в Шумен Светослав Георгиев. 13 от тях са в град Шумен, 7 в населени места от общината, а в общините от региона те са общо 20 / 6 в Нови пазар, 2 във Велики Преслав, 5 в Каспичан и по 1 в Каолиново и Върбица/.

В цялата област броят на стачкуващите детски градини е общо 18, като 13 от тях в град Шумен, по 1 в с. Царев брод, Маломир, общините Нови пазар, Велики Преслав, както и 2 градини в община Каспичан. Към стачните действия няма да се включат само Детски градини №1, 25 и 29 в Шумен, както и тези в селата Вехтово, Градище, Дибич, Макак и Мътница.

Георгиев допълни, че от всички около 2100 учители, работещи в Шуменско стачкуват около 1100. По време на стачните действия те са на работните си места, но нямат ангажимент към децата, идващи в училище. Те от своя страна са длъжни да се информират за това кога ще започнат отново учебните занятия. Oт общо 5 обслужващи звена в Шумен, към стачните действия се е присъединил само Ресурсния център.

От утре към стачката в Шумен ще се включат ПМГ и VI-то основно училище и ПГ по икономика, от 27 септември - ПГ по селско стопанство, от 26 септември - Второ основно училище, а от 28 септември – Девето основно училище. Пламен Механджиев, директор на Пето осовно училище е издал устна заповед за забрана за стачни действия, в ПГ по телекомуникации също под натиска на директоира учителите са се отказали от стачкуване. Все още не е ясно дали ще стачкуват и педагозите в ПГ по машиностроене в Шумен. От утре стачката прекратява и ПГ по обществено хранене и хранителни технологии.

По информация на Георгиев, в детската градина в Каспичан, на мястото на стачкуващите училители се наемат хора от програмите за временна заетост. Така осигуряват кадри, които да преподават на децата,но се нарушава Закона за уреждане на колективните и трудови взаимоотношения.

Информация за броя на  стачкуващите учебни заведения в областта се подава в РИО всеки ден в 8:00, 12:00 и 16:00 ч.