24-ият Конкурс за унгарска и българска литература посветен на Миклош Радноти и Христо Фотев
24-ият Конкурс за унгарска и българска литература посветен на Миклош Радноти и Христо Фотев / netinfo

Тазгодишното, 24-то издание на Националния конкурс за изпълнение на унгарска и българска литература ще се проведе в края на месец април. Конкурсът е посветен на 70-годишнината от смъртта на унгарския поет Миклош Радноти и на 80-годишнината от рождението на българския автор Христо Фотев. Това съобщи на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по образование и култура на Шумен Живка Тонева.

Заявки за участие ще се приемат до 17 април, а конкурсът ще се проведе на 25, 26 и 27 април. Организатори са община Шумен и Унгарския културен институт. Регламентът предвижда участниците да бъдат разделени в общо 5 групи, като всеки рецитатор ще има на разположение до 10 минути за изява на сцената. Оценки за участниците ще два тричленно жури с председател директорът на шуменския театър Илия Раев.

Организаторите очакват и тази година конкурсът да предизвика интерес и в него да се включат около 100 участници. „Този конкурс се превръща в годините в своеобразен мост на българо-унгарската дружба, а интересът към него се увеличава с всяка изминала година", подчерта още Тонева.

За всички победители в отделните групи са предвидени парични награди, а голямата награда от конкурса за изключително художествено изпълнение е на стойност 1 000 лв.