200 млн. лв.ще бъдат заделени за здравеопазване през 2008г.
200 млн. лв.ще бъдат заделени за здравеопазване през 2008г. / Невена Николова

Над 200 млн. лева от бюджета за 2008 година ще бъдат заделени за сферата на здравеопазването - заяви при посещението си в Шумен здравният министър Радослав Гайдарски. За първи път ще бъдат отделени 40 000 000 лева за интензивните отделения на болниците, за раковоболните ще бъдат отделени с 30 000 000 лева повече спрямо 2007 година - допълни още министър Гайдарски. Той направи първа копка на обект, който ще се изпълнява по проект „Пристрояване и реконструкция на „Областен диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар” -Шумен”.

България е една от страните със средна заболеваемост от туберкулоза, но за да не се увеличи бройката на заболелите в страната ние получаваме от Глобалния фонд към Световната здравна организация 17 000 000 евро-каза Гайдарски. По думите му голяма част от тези пари ще могат да бъдат използвани за реновиране на подобен род здравни заведения и за закупуване на нова апаратура, която да обслужва населението. Първите 2 000 000 евро от тези средства вече са в България, парите ще бъдат разпределени между лечебните заведения, които се занимават с този проблем - допълни министър Гайдарски.

В Шумен здравният министър коментира и учителските искания „Заявявам ви категорично, че няма да бъдат удовлетворени учителските искания за увеличение на заплатите със 100% - каза Гайдарски и допълни, че лично той е бил против дори за увеличение на заплатите им с 32%. Според здравния министър, това което правителството е готово да даде на учителите е прекомерно много и по думите му исканията на педагозите не са финансови, а чисто политически. Ако заплатите на учителите бъдат увеличени със 100%, това означава възнагражденията на здравните работници да не бъдат вдигнати с нито лев, допълни още Гайдарски.