20 екипажа ще участват в 45-то Рали Стари столици-Шумен
20 екипажа ще участват в 45-то Рали Стари столици-Шумен / netinfo

45-то издание на шуменското Рали „Стари столици" ще приеме 20 екипажа. Това съобщиха организаторите на скоростната надпревара, която ще се състои на 11 и 12 октомври в Шумен, на пресконференция по-рано днес. Тазгодишното издание на ралито е последен кръг от Националния рали шампионат.

В Шумен ще пристигне лидерът в класирането и сигурен нов шампион Пламен Стайков,  с навигатор Рафи Кадир. За съжаление в последния момент е отпаднал представителя на домакините от Клуб „Стари столици" Мартин Сурилов, чийто автомобил „Мутцубиши Лансер Ево 9" има сериозен проблем, който не може да бъде отстранен за няколко дни. „Надявахме се тази година Мартин да стане победител, но това е рали спорта, по някога техниката създава сериозни проблеми", коментира председателят на АСК „Стари столици" Петър Минчев.

Директорът на ралито Савко Панайтов заяви, че официалния старт на състезанието ще бъде даден в събота от 14:00 ч. пред сградата на Община Шумен. В първия ден от надпреварата ще се проведат два скоростни етапа - „Шуменска крепост" и „Детелината". Новото тази година е промяна на трасето в етап „Детелина", като пилотите ще стартират от новото кръгово движение, до входа на Индустриален парк", а финалът ще е на околовръстното шосе в посока Карнобат.

За феновете ще им обособен паркинг - по северното платно на бул. „Симеон Велики" на изхода на Шумен, до кв. „Тракия".

Вторият ден от състезанието, 12 октомври ще започне в 09:28 ч., когато ще бъде даден стартът на етап „Пивовара 1". В неделята състезателите ще преминат общо 3 скоростни отсечки. Финалът и награждаването на победителите са насрочени за 14:00 ч., отново пред сградата на местната администрация.

През двата дни от ралито екипажите ще изминат общо 205 километра, от които 80,5 скоростни етапи.

Организаторите на ралито, Община Шумен, АСК „Стари столици" и СБА, както и Сектор „Пътна полиция" към ОД на МВР призоваха публиката да бъде изключително внимателна по време на състезанието и да спазва всички изисквания за безопасност, за да няма неприятни инциденти.