2 034 ученици ще се явят на матури в Шуменско
2 034 ученици ще се явят на матури в Шуменско / Невена Николова
2 034 ученици ще се явят на държавни зрелостни изпити в Шуменско, това съобщи началникът на РИО – Шумен доц. Добромир Добрев. 1997 от учениците са в дневна форма на обучение, а 37 деца са в самостоятелна форма на обучение. 94 ученици не са подали заявления за явяване на матури.

Доц. Добрев съобщи още, че залите и сградите, в които ще се провеждат изпитите ще бъдат определяни на случаен принцип. За сега е сигурно, че изпитът по БЕЛ ще се проведе във всяко училище. За втория държавен зрелостен изпит учениците ще бъдат разпределяни на случаен принцип и ще бъдат групирани в различни училища. До 17 март Министерството на образованието и науката трябва да бъде уведомено за сградите и залите, в които ще има матури.

Всички квестори и оценители ще подпишат декларация, че нямат конфликт на интереси, каза още Добромир Добрев. РИО е предложил 55-ма учители, които да бъдат оценители, те обаче ще бъдат избрани от министерството.

В матурите тази година ще участват и консултанти. На такива имат право децата със специални образователни потребности и учениците, които ще се явяват на изпит по чужд език.