16 граждани сигнализирали за телефонни измамници през уикенда в Търговище
16 граждани сигнализирали за телефонни измамници през уикенда в Търговище / netinfo

От Областна дирекция на МВР-Търговище предупреждават жителите на областта, че през последните дни са зачестили опитите за измама на граждани чрез обаждане на стационарните им телефони.

Само през този уикенд 16 души са сигнализирали в РПУ-Търговище за опити да бъдат измамени по следната добре позната схема: на телефона се чува плач и приглушен глас им съобщава, че се обажда синът им или техен близък, за да им съобщи, че е допуснал пътно-транспортно произшествие, в което е загинало дете. След това телефонът се дава на друго лице, представящо се като негов адвокат или като човек от разследването. Същият настоява незабавно да бъде изпратена определена сума пари /в различните случаи тя варира между няколкостотин и 20 000 лв./, за да бъде предадена на защитата на близкия им и той да не бъде задържан в ареста.

От ОД на МВР-Търговище отново призовават гражданите – в случай, че получат подобно обаждане, вместо да тръгват да събират пари, да проверят първо истинността на информацията, която току що са получили. За да осуетят опитите по подобен начин да бъдат въведени в заблуждение и други хора, да се обадят на телефон 166.