1106 в Търговищко се явяват на матура по БЕЛ
1106 в Търговищко се явяват на матура по БЕЛ / DarikNews.bg, архив
1 106 са дванадесетокласниците в Търговищка област, които се явяват на държавен зрелостен изпит
53634
1 106 са дванадесетокласниците в Търговищка област, които се явяват на държавен зрелостен изпит
  • 1 106 са дванадесетокласниците в Търговищка област, които се явяват на държавен зрелостен изпит

Тази година 1106 са дванадесетокласниците в Търговищка област, които се явяват на държавен зрелостен изпит по български език и литература. Днес се провежда и изпитът за външно оценяване на седмокласниците по български език. Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Търговище Невяна Захариева.

Втори задължителен зрелостен изпит ще държат 1171 ученици от областта на 23 май. Традиционно в областта най-много са желаещите за матура по география - 461 ученици, уточни Захариева. Следват: биология - 354 и история - 127. Най-малко, едва двама, са учениците избрали да се явят на зрелостен изпит по немски език. Също на 23 май ще бъде вторият изпит - външно оценяване, на завършващите седми клас.

Двата типа изпити няма да се проведат в една и съща училищна сграда, поясни началникът на РИО. Решено е външното оценяване на седмокласниците да се провежда в сградата на учебното заведение, в което те се обучават. А зрелостниците ще бъдат изведени в друго училище. Проблем в областта е било къде да се изведат дванадесетокласниците от средно общообразователните училища в Антоново и Опака, тъй като са единствени в града. Но след съгласуване с директорите е решено зрелостниците от Антоново да полагат изпитите си в учебните зали на общежитието в града, а тези от Опака - в сградата на началното училище. Това се прави, за да бъдат всички ученици поставени пред еднакви обстоятелства, добави Захариева.

Тя каза още, че държавни зрелостни изпити ще положат и осем ученици със специални образователни потребности. Те ще бъдат изпитвани в своето училище, като ще имат и консултанти.

За да бъдат подобрени лошите резултати от зрелостните изпити в края на миналата учебна година, Захариева съобщи за усилия, насочени в подобряване на подготовката на учениците, повишаване квалификацията на учителите и осигуряване на подходяща материална база. Всичко това се осъществява бавно, с много разговори и труд от страна на експерти, директори и преподаватели и се надяваме тази година резултатите да са по-добри, заключи началникът на образователния инспекторат в Търговище.