11 общински депа за отпадъци, контролирани от РИОСВ, ще бъдат закрити
11 общински депа за отпадъци, контролирани от РИОСВ, ще бъдат закрити / netinfo

Днес 16 юли трябва да бъде преустановена  експлоатацията на 11-те, контролирани от РИОСВ-Шумен общински депа за отпадъци, тъй като същите не съответстват на евронормите. Мярката е в изпълнение изискванията на Европейската директива за управление на отпадъците, в рамките на която цялото количество отпадъци трябва да бъде пренасочено към съответното регионално депо. Такова е Шуменското регионално депо до квартал „Дивдядово", където ще депонират отпадъците си 8 общини от Шуменска област. Това съобщиха за Дарик от пресцентъра на екоинспекцията.

За Търговищка област такива са депата в градовете Търговище и Омуртаг, които ще приемат отпадъците съответно на Попово и Върбица. Изключение правят общините Опака и Никола Козлево, насочени към депата в Бяла и Добрич.

На всички общини са дадени предписания в срок до 16 юли да предприемат действия за преустановяване експлоатацията и закриване на тези общински депа, съгласно поетите от България ангажименти  да организира третирането на битовите отпадъци в съответствие с европейските екологични изисквания.

Екоинспекцията  ще контролира изпълнението на поетите ангажименти. За неизпълнение на предписанията, екологичното законодателство предвижда  строги санкции. Ще се следи и за предварителното третиране на отпадъците. Новата система за управление на отпадъците изисква преди депонирането им, от тях да се отделят тези, които подлежат на рециклиране и компостиране. Проверките по посочените показатели стартират в началото на следващата седмица.