Започна проект за изработване на интегриран план за развитие на Силистра
Започна проект за изработване на интегриран план за развитие на Силистра / netinfo

Започнаха дейностите по осъществяване на проекта на община Силистра „Изработване на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Силистра за периода 2014-2020г.”. Предложението е едно от 36-те пилотни в страната. Финансирано е от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Регионално развитие” 2007-2013г. (ОПРР). Общата стойност на проекта е 498 560,00 лв.

На пресконференция с участието на екипа по проекта, представители на работната група, включваща заинтересовани от процеса страни и  журналисти от местни, регионални и национални медии, кметът Иво Андонов и координаторът Галина Даскалова представиха спецификата и акценти от проекта.

Започна проект за изработване на интегриран план за развитие на Силистра
netinfo

Интегрираният план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР) е нов тип стратегически документ за България. Той ще се разработва по методика, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Ще допълва и надгражда Общинския план за развитие на община Силистра 2007 – 2013 г., Общия устройствен план и разработените подробни устройствени планове (ПУП). Предвижда се идентифициране на три зони за въздействие - социална, икономическа и обществена. Всяка от тях е проблемна, но с потенциал за развитие. Ще бъдат направени проучвания, анализ и обществени обсъждания. Също се предвижда определяне на конкретни стъпки и инструменти за финансиране.

Според изискванията изпълнители извън общините ще разработват интегрираните планове. Силистра е първият областен град в Северен централен район с одобрена тръжна документация по ЗОП за избор на изпълнител. Срокът за закупуването й е до 14.11.2011 г., а оферти за участие в обществената поръчка ще се приемат до 24.11.2011 г.

В изготвянето на интегрирания план за Силистра ще помага работна група. Съставът й е определен с решение 1738/28.07.2011г. на общинския съвет. Партньори в работата ще бъдат представители на бизнеса, експлоатационни дружества, институции, браншови организации, медии. Срокът за реализиране на проекта е 24 месеца. Интегрираният план за възстановяване и развитие на град Силистра за периода 2014 – 2020 г. трябва да бъде готов до юни 2013 г.

Този документ е създаден в рамките на проект “ Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Силистра за периода 2014-2020г.”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма” Регионално развитие” 2007-2013г., съфинансирана от Европейски съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Община Силистра и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия  орган.