Унгарски китарист с концерт и майсторски клас в Русе
Унгарски китарист с концерт и майсторски клас в Русе / снимка:Арт център RG 21

 

Китаристът и продуцент Шандор Мещер, с артистичен псевдоним MS3, започва пролетното си турне от България.  Програмата му тази година включва поредица от майсторски класове и дванадесет концерта в три страни: България, Румъния и Мароко.

На 21 април в Русе Мещер ще се срещне с възпитаниците на Националното училище по изкуства „Проф. Веселин Стянов”, където изучаването на китара е на най-високото ниво в страната. От 18.30 часа на 21 април, в Зала „Култура”  ще има концерт с вход свободен.

Партньори в организацията на концертите са:

Унгарският културен институт в София,

Унгарският културен институт в Букурещ,

Посолството на Унгария в Рабат и

American Language Center (Мохамедия).

 

ПРОГРАМА МАЙСТОРСКИ КЛАС:

21 април, събота – Русе

16:00 – Зала „Култура” - съвместно с НУИ „Проф. Веселин Стоянов”

и Арт Център RG 21 (майсторски клас)

ХЕКТОР ВИЛЯ ЛОБОС: NO. 5 PRAELUDIUM, MAZURKA-CHOROS, NO. 1. PRAELUDIUM

АСТОР ПИАЦОЛА: VUELVO AL SUR, SIN RUMBO

КАРЛОС ДЕ СЕЙКСАС: SONATA

БАЛИНТ БАКФАРК: FANTASIA

БЕЛА БАРТОК: 10 MOUVEMENT

КАРЛОС ПАРЕДЕС: VERDES ANOS, DANCA PALECIANA, BALLADE DE COIMBRA, CANCAO DE ALCIPE

 

ПРОГРАМА КОНЦЕРТ:

21 април, събота – Русе

18:30 – Зала „Култура” - съвместно с Арт Център RG 21

и НУИ „Проф. Веселин Стоянов” (концерт)

ХЕКТОР ВИЛЯ ЛОБОС: NO. 5 PRAELUDIUM, MAZURKA-CHOROS, NO. 1. PRAELUDIUM

АГУСТИН БАРИОС МАНГОРЕ: VILLANCICO DE NAVIDAD, VALS NO. 4.

АСТОР ПИАЦОЛА: VUELVO AL SUR, SIN RUMBO

КАРЛОС ДЕ СЕЙКСАС: 3 SONATAS

БАЛИНТ БАКФАРК: 2 FANTASIAS

БЕЛА БАРТОК: 20 MOUVEMENT

КАРЛОС ПАРЕДЕС: VERDES ANOS, DANCA PALECIANA, BALLADE DE COIMBRA, CANCAO DE ALCIPE

ВХОД: СВОБОДЕН!

 

ШАНДОР МЕЩЕР  (Sandor Mester MS3)

Мещер прекъсва соловата си кариера през 1994 г. заради професионалното музикално заболяване „фокална дистония”. В годините, през които Мещер не свири на китара, започва да учи композиране и разработва нов музикален софтуер, дигитална импровизация – Digimpro. След близо 10 години Шандор Мещер се възстановява и отново започва да изнася концерти.

От 2003 г. до наши дни Шандор Мещер – MS3 е изнесъл повече от  500 концерта в Бразилия, САЩ, Мароко, Израел, Италия, Портигалия, Сърбия, Полша, Румъния, Украйна, Чехия, Унгария, България и Словакия.  Участвал е в две поредици с името “150 концерта”. Кинорежисьорката Естер Хайду заснема социо-музикален документален филм “Люлчена песен” за турнето му в Румъния през 2008 г. Филмът е излъчен по Унгарската национална телевизия МТВ и сателитната Дуна ТВ.

От 2009 г. Шандор Мещер - MS3 прави турнета в много страни по света: Португалия, Румъния, САЩ, Италия, Мароко, Израел, Словакия.

През изминалата година MS3 изнесе поредица от концерти под названието „Бакфарк-Барток” в четири държави, на места с унгарско малцинство (Словакия, Украйна, Румъния и Сърбия).

През януари тази година Шандор Мещер прави турне със седем концерта в четири града на Бразилия. Изявите му привличат многобройна публика в Нитерой, Рио де Жанейро, Гояния и Витория. „Пребиваването ми в Бразилия ме стимулира да свиря възможно повече южноамерикански мелодии. Дотогава предпочитах творбите на европейските композитори, но тези три седмици в Бразилия промениха в известна степен  моя музикален вкус и отношението ми към концертния репертоар. От южноамериканските композитори досега съм изпълнявал само музика на Вила-Лобос и Бариос, но сега се потопих и във фантастично пъстрия свят на аржентинския композитор Астор Пиацола.” – заяви MS3. Така наред с творбите на Бакфарк и Барток той изпълнява и редица южноамерикански и португалски композиции.

Подтикнат от успеха на миналогодишната поредица, той ще повтори турнето с подобен репертоар, но на нови места: ще свири в пет града на България (София, Пловдив, Кюстендил, Плевен, Русе) и в Румъния (в унгарската гимназия в Букурещ).

В София концертът му ще се състои на 17 април, вторник, в Унгарския културен институт (ул. Аксаков 16) от 18.30 часа. Входът е свободен!

На концертите в Мароко публиката на Рабат, Казабланка и Мохамедия освен творби на Пиацола ще чуят в негово изпълнение близките до латино джаза композиции на Вила-Лобос, Ален Улман (композитор на Фадо), а също и негови авторски творби и импровизации.