Треньорът Анна Булгар:Децата ме научиха на търпение
Треньорът Анна Булгар:Децата ме научиха на търпение / Дарик Русе
Треньорът Анна Булгар:"Децата ме научиха на търпение"
92151
Треньорът Анна Булгар:"Децата ме научиха на търпение"
  • Треньорът Анна Булгар:"Децата ме научиха на търпение"

Сдружение „Еквилибриум“ реализира през есента на 2016-та година проекта Спорт и терапия за деца, с помощта на коне“, с който осигури занимания по езда за деца с увреждания. Това се случи благодарение на спонсори, а тримесечната кампанията се организира с подкрепата и на Фондация „Помощ за благотворителността в България“. 20 деца бяха включени в проекта, като бяха разделени в две групи. Първата група беше от 10 деца, които са с различни двигателни и мeнтални затруднения с поставени диагнози като: ДЦП, умствено изоставане, разстройства от аутистичния спектър, хиперактивност и дефицит на вниманието, слепота и др. Пет от тях са настанени в Център за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания  (ЦНСТДМУ). Останалите живеят и учат в гр. Русе и се отглеждат от своите родители.

Децата от втората група ползват услуги в Центъра за работа с деца на улицата (ЦРДУ) към Комплекса за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) – Русе. Те са физически и психически здрави, но имат проблеми, произтичащи от семейната и социалната среда, в която живеят. При тях се наблюдават различни  отклонения в поведението, липса на мотивация за учене и посещаване на училище, липса на устойчивост на вниманието, проблеми в общуването, социализацията и реализацията.

От няколко години сдружение „Еквилибриум“ работи за развитие и надграждане на терапевтичната и социализираща работа за деца в неравностойно положение, чрез съвместни проекти с конните бази в град Русе. Практиката показва, че хипотерапията дава изключително добри резултати при децата с двигателни и ментални затруднения, но също така конния спорт, взаимодействието с жокеи, треньори и животни и участие в грижите за конете, оказва благотворно влияние при деца с проблемно поведение и социална дезадаптация.

Повече за ползите от хипотерапията ще разберете от разговора с Анна Булгар-един от треньорите, обучен за работа с деца с увреждания.