Стартира гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015
Стартира гласуването за Наградата „Бисерче вълшебно“ 2015 / снимка:Русенска библиотека

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ кани всички русенски деца да гласуват онлайн за Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2015 на сайта www.biserche.com

За да улеснят читателите на възраст от 6 до 15 г. да направят своя избор, организаторите от фондация „Детски книги” са разделили книгите в три възрастови категории:

  • Откриватели – за деца на възраст 6-8 г., които сега откриват света на книгите;
  • Мечтатели- за умелите читатели на възраст 9-11 г., които вече могат да пътешестват сами из света на фантазията и да се наслаждават на книжните приключения;
  • Майстори - за тийнейджърите на възраст 12-15 г., които владеят до съвършенство магията на четенето и са готови да се гмурнат в света на епичната художествена литература.

В отговор на световните тенденции в развитието на детско-юношеската литература е въведена и нова категория – “Иноватори: мултимедийни и интерактивни детски книги”. Номинираните в нея заглавия са интерактивни и мултимедийни детско-юношески книги, издадени през 2014 г., съдържащи мултимедийни приложения и/или обогатена електронна функционалност към литературния текст. Тази година номинираните заглавия са 91 в трите възрастови категории, 25 от които са книги от български  автори.

Наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” се организира от фондация “Детски книги” и за втора поредна година се провежда под патронажа на г-н Росен Плевнелиев, Президент на Република България и с подкрепата на Министерство на образованието и науката.

Спонсор на наградата е телевизия Da Vinci Learning, а партньори са сайтът „Аз чета”, Асоциация „Българска книга”, Българска библиотечно-информационна асоциация, Столична бибиотека, Асоциация „Родители”, Национална мрежа за децата, Чешки център в София, библиотеки и читалища от цялата страна.