Сергей Станишев в Русе
Сергей Станишев в Русе
„Радвам се, че съм в един от най-европейските градове на България. И точно от Русе искам да кажа, че думата на тези избори е промяна – у нас и в Европа.

Изборите ще минат, но ние българите трябва да се научим да отстояваме интересите си последователно и системно, а не кампанийно. Да търсим партньори и съюзници за нашите каузи.

Непосредствено след 26 май това има три аспекта. Първата ни национална задача  е полагането на политически усилия за привличането на новия Европейски орган по труда, което за България ще носи допълнителен авторитет и финансов ресурс.

Втората национална задача – ресорът на българския комисар в новата Европейска комисия. В предходната стартирахме със силен ресор на Кристалина Георгиева. Но след нейното оттегляне получихме този, който беше на разположение. Сега е време да постигнем национално съгласие и да проведем открита дискусия за българското портфолио. Готов съм да водя разговори и с Франс Тимерманс, в случай че бъде излъчен за председател на ЕК.  Той има изключително добро отношение към България, но трябва да има и много силна кандидатура на страната ни.“

Тези национални задачи очерта президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев в Русе, където съвместно с Валери Жаблянов е на поредица от срещи с обществеността, с актива и със симпатизантите на партията.

„Третата ни непосредствена задача е да проведем преговори по следващата финансова рамка като сме наясно какво искаме по важни направления за страната и се борим да няма орязване на парите за ключови за България проекти. Именно ние, социалистите, се противопоставяме на орязването на средствата за кохезионна и селскостопанска политика.

Като част от тази работа трябва да подготвим Националната си стратегическа референтна рамка на базата на анализ на постигнатите резултати и да заложим в нея политики за устойчиво развитие и достойни доходи.“, заяви лидерът на европейската левица.

„С вълнение участвам на срещите в Русе като част от листата на „БСП за България“. Нуждаем се от социална справедливост сега! От европейска и българска солидарност за защита на труда, за увеличение на заплатите – изоставането ни се вижда, не може да бъде прикрито от красивите фрази на участниците в листата на ГЕРБ.“, посочи кандидатът за евродепутат Валери Жаблянов.

„Десет години са достатъчен период и за най-авторитетната партия да докаже какво може в управлението. Видими резултати. А тези от българите, които очакват повече и искат друга политика и социални принципи на разпределение на бюджета, имат избор да подкрепят листата на нашата партия.

Целите на българските и  на европейските социалисти съвпадат и това е гарант, че БСП не е сама, а има подкрепа от всички нива на управление в ЕС.
Да, България постигна успехи от присъединяването си към ЕС досега, но темпото е недостатъчно, г-н премиер, управляващата партия се задъха! БСП е тази, която носи нова енергия.“

"Свидетели сме, че покрай красивата идея за Европа на нациите в момента, се прокрадват неофашистки тези. Всички трябва да помним, че без Деня на победата нямаше да има Ден на Европа.", заяви още президентът на ПЕС по повод актуалността на книгата "Атентатът '1925" на Велислава Дърева, чиято премиера се състоя в Русе. И припомни, че групата на социалистите и демократите в Европарламента беше сред най-активните при приемането на резолюция срещу новите прояви на фашизъм и ксенофобия в Европейския Съюз.

По-рано днес президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от листата на коалиция "БСП за България", Сергей Станишев, посети и общините Ветово и Сливо поле. Той беше придружаван от кандидата за евродепутат от листата на коалиция "БСП за България', Валери Жаблянов.

"Исторически погледнато левицата е носител на промяната. Но на тези избори това важи с още по-голяма сила - и в България, и в Европа ние се борим срещу статуквото." - заяви Сергей Станишев пред жителите на общините. "Чувам непрекъснато прогнозите на нашите опоненти за крах и недобро представяне на левицата на предстоящия вот. Нека само да припомня, че след изборите в Дания през юни, левите премиери може да се окажат най-многобройни в Европейския съвет - 9 на брой. Социалистите убедително спечелиха в Испания и Финландия, очакваме това да се случи и в Дания. Имаме всички шансове да потърсим възможности за оформяне на прогресивен алианс в новия ЕП, който да излъчи нашия кандидат Франс Тимерманс за председател на новата ЕК."

Станишев сподели още: "Битката, която водим в България, е същата битка, която водим и на европейско ниво. Затова и на срещите ни с левите премиери на 9 май в Сибиу, Румъния, ние се обявихме за единна, социална и справедлива Европа. ПЕС предложи Нов социален договор на европейските граждани, със силни социални послания и предложения за европейски минимални заплати и пенсии. Да се мобилизираме на тези избори, за да можем да отворим врата към перспективи и надежда. Истина е, че хората са изморени и отчаяни. Но пасивността всъщност помага на статуквото. Ако искаме да го променим, нека излезем и гласуваме."

По темата за икономическото развитие на страната ни Станишев отговори: "Всичко започва от икономиката. Затова от икономическа гледна точка, има няколко задачи. Първата е ефективното управление на държавната собственост. Втората е свързана със земеделието. Много е важно да се поощри кооперирането, защото без сериозни и здрави кооперации няма да има модерно земеделие в България. Третата задача е свързана с това да се свали натиска и политическия рекет, които Герб упражнява върху дребния и средния бизнес. Да могат хората да създават поминък беза да бъдат мачкани и газени." Той уточни, че наред с тези три задачи, трябва да се привлекат и чужди инвестиции, както и инвестиционни проекти, които създават производство.

От своя страна Валери Жаблянов допълни, че най-големия порок на България, е че петнайсет години преди тя  да влезе в ЕС беше унищожено стопанството. И за дванайсет години от членството на страната ни в ЕС вместо да скъсим разстоянието между нас и останалите държави-членки, то застарштелно нараства. Затова първата и основна задача на тези избори е хората, които ще представляват България в ЕП да имат подготовка и компетентност.


Купуването и продаването на гласове е престъпление