Спасиха щъркели в безпомощно състояние
Спасиха щъркели в безпомощно състояние / снимка: РИОСВ - Русе

10 щъркела от областите Русе, Разград и Силистра са в спасителния център
на „Зелени Балкани” в Стара Загора. Птиците са били открити в безпомощно състояние от местни жители на с. Божичен, с. Ценово, гр. Бяла, с. Попина, с. Долно Ряхово, с. Сребърна, с. Антимово и Разград през юли.

Щъркелите са млади екземпляри, които са паднали от гнездата при първите опити за летене, при конкуренция за храна между повече малки в гнездото и по-рядко са случаите на пострадали от токов удар.

От РИОСВ – Русе събират информация за броя на гнездата и числеността на малките на щъркелите в населените места на територията на трите области.

Белият щъркел (Ciconia ciconia) е едра мигрираща птица, представител на семейство Щъркелови. Видът гнезди в Европа, Северна Африка, Близкия Изток и Централна Азия. В тези райони отглежда своето потомство. Видът е синантропен и представителите му гнездят в селища или в непосредствена близост до тях. Изграждат гнездата си върху комини, стълбове от електропреносната мрежа, покриви, паметници и все по-рядко върху стари изсъхнали дървета. Гнездото им е с големи размери, ежегодно се „отремонтира”, осигурявайки  подслон на други видове дребни птици. Щъркелите образуват стабилни двойки, които ежегодно отглеждат по едно поколение от 1 до 6 малки, които за няколко месеца укрепват и отлитат на дълъг път с родителите си при миграцията на юг.