Сириец дава бъдеще на сираци от Русе
Сириец дава бъдеще на сираци от Русе / netinfo
Сириец дава бъдеще на сираци от Русе
73133
Сириец дава бъдеще на сираци от Русе
  • Сириец дава бъдеще на сираци от Русе

Сириец помага на деца от дома за сираци като ги обучава на занаят. Ануар Шалгин, който от 1995 г. живее в Русе, е майстор кожар. Всяка седмица, във вторник и сряда, в ателието му на улица „Давид”, в района на „Водопада”, идват групи деца, на които той с радост предава уменита си. Идеята за благородната кауза се ражда преди два месеца, когато след разговор със своя позната той разбира как живеят децата и какъв е българския начин за решаване на проблема. 

В момента, когато децата навършат определената възраст за напускане на дома, те се поемат отново от фондация, която ги настанява в защитени жилища и се опитва да им намери работа.

Сириец дава бъдеще на сираци от Русе
netinfo

Идващият от страна с по-различна култура Ануар, не проумява как големи мъже нямат никакви умения да се справят с живота. Това е и неговата голяма идея-да се работи с децата 3-4 години преди да дойде моментът те да напуснат дома. Така той се свързва с ръководството на дома и от два месеца при него идват 16 деца, разделени в 4 групи, които майсторят различни неща от кожа. „Изненадан съм колко са добри. Още от началото показват големи заложби” с радост разказва сириеца, докато ни показва изработените от децата неща. На 1 юли той ще организира изложба в Художествената галерия, където произведенията ще бъдат показани.

Освен че ги обучава той се опитва и да им помага по друг начин. Вече е разговарял със свой приятел, който има цех за обувки и двама млади мъже ще могат да започнат работа там.
Сириец дава бъдеще на сираци от Русе
netinfo

Ануар е категоричен, че прави всичко на добра воля. „Не искам помощ от никого. Няма да кандидатствам за финансиране по европейски и общински програми, не искам и да ми бъдат намалявани данъците, трябва да разберем, че държавата сме ние. Ние трябва да се справим с нашите общи проблеми” споделя той. Единствено се надява, че идеята му може да послужи за пример и на други хора, които биха могли да помогнат обучавайки децата.

Чуйте какво разказа Ануар в звуковия файл