Силистра заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на „Меком”
Силистра заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на „Меком” / mekom.bg
Силистра заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на „Меком”
57656
Силистра заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на „Меком”
  • Силистра заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на „Меком”

Силистра е заплашена от обгазяване с амоняк заради спрения ток на затвореното тези дни предприятие „Меком", алармираха граждани.

Стопанството разполагало с налични 30 тона амоняк, потвърди главен инспектор Евлоги Стаматов от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението". Според него изтичане би се получило при критични летни температури.
Но при последното спиране на тока преди две седмици, съвпаднало със затопляне, налягането на амоняка в хладилните камери достигнало заплашителни стойности. Захранването бързо било възстановено и опасността отминала, не скри Стаматов.

От вчера заводът отново е без електричество. Очакваното покачване на температурите тези дни тревожи пожарникарите. Техниците на предприятието са обучени и имат готовност за контролирано изпускане на амоняк през вода, за да се неутрализират азотните окиси и да бъде предотвратено обгазяването на Силистра, увери инспектор Стаматов.

«На тоя етап няма опасност от взрив. На база на температурата се повишава налягането в системата, оттам би могло да се получи. Нямаме постоянен представител на пожарната. Собствениците са само пазачите, сега идвам от там. По принцип имахме огромно желание да се срещнем с тях, да се актуализират всички планове и да се синхронизират с действащата нормативна уредба. Но няма такава среща.», заяви още гл. инспектор Евлоги Стаматов.