ВМРО
ВМРО

Разговаряме със заместник-председателя на ВМРО-БНД и народен представител от ОП Искрен Веселинов. Темата - предстоящите избори за Европейски парламент, които ще се проведат на 26 май 2019 година.

ВМРО регистрира листата си за евровота, води я Ангел Джамбазки

Господин Веселинов, предизборната кампания вече започна с пълна сила. Какъв е Вашият анализ за случващото се в страната към този момент?

В началото на предизборната кампания се открояват съвсем забележимо два основни момента. Първият – това е чрез постоянните скандали да се демотивират българите да гласуват.

Цели се внушението, че всички са корумпирани, всички са част от „апартаментгейт“ или някоя друга афера. С две думи: всички са еднакви и няма никаква разлика между политическите кандидати. Това се случва на фона на доста велите политически послания, които опонентите успяват да излъчат към хората.

Всъщност това е и втория основен момент. За мен не е изненада, тъй като сочените от статистиката за попадащи в първата тройка – ГЕРБ, БСП и ДПС на практика нямат различна визия за развитието на ЕС.

Те в своята есенция са напълно еднакви, така както и политическите им семейства в ЕП (ЕНП, ПЕС и АЛДЕ). Тези три формации успяха да доведат ЕС до състояние на безпътица, слугувайки на неолибералния модел с присъщите му джендър идеология и мултикултурализъм.

В тази връзка единствената алтернатива е патриотизма като вярност към националните и християнски ценности и с неговата визия за Европа на отечествата. Българите следва да си дадем сметка, че нямаме нужда от напразни викове по площадите, нито от нарочно търсени конфронтации с цел да се предизвика медиен шум, който да се представи след това като политическа алтернатива и загриженост за нацията.

Не! На държавата и народа им е нужен просветеният български патриотизъм в неговата най-висша градивна форма. По същество тя изключва всякакви скандали и опити за трупане на евтини политически дивиденти чрез циркаджийски сензации. ВМРО е носител именно на тая идея.

На тези избори обаче виждаме Обединени патриоти разделени. Каква е причината за това?

Така е. За наше огромно съжаление и въпреки усилията, които ВМРО положихме, този път не успяхме да се съберем и да се явим заедно. Това зарадва много нашите опоненти, особено пък ДПС, които видяха възможността за завръщане в политическия живот на страната и управлението, измествайки ни от заеманото в момента трето място.  Искам да се обърна към тях и да им кажа да не бързат да се радват.

Забележимо патриотичния вот се концентрира около ВМРО. Ние единствени от българските патриоти имаме реалния шанс да направим цял мандат, а защо не и други два?! В тази връзка патриотично мислещите български граждани имат своята възможност на 26 май да докажат, че въпреки разделението патриотизма остава и винаги ще остане фактор в държавата, че и извън нея - в ЕП.
 

Защо вашите партньори в Народното събрание не запазиха добрия тон?

Виждаме в последно време много остри нападки от страна на Атака към военния министър и председател на ВМРО Красимир Каракачанов.За съжаление колегите наистина не успяха да запазят добрия тон. Всичко, което те правят се получава като израз на една безсилна злоба и завист по отношение успехите на ВМРО.

Изглежда сякаш основната дейност на тяхната предизборна кампания е в това да успеят да отклонят на всяка цена гласове от ВМРО, а не да спечелят свои. Като че ли те работят, придържайки се към стария принцип, който гласи: „Я не сакам на мен да ми е добре, я сакам на Вуте да му е зле“.

В тази връзка е редно от Атака да си зададат въпроса има ли въобще някакво бъдеще в коалицията ОП? Аз мисля, че с това, което те в момента демонстрират изглежда, че няма. Въпреки това силно се надявам съвсем скоро да излязат от тази абстиненция, причинена от липса на електорална подкрепа и да проумеят, че има много причини за силните резултати, които социолозите дават за ВМРО, а те с хвърляне на кал няма да бъдат променени.

С какво ВМРО успява да привлече подкрепа за своята листа за Европейски парламент?

Най-вече с това, че през последните две години, докато колегите генерираха скандали, ние от ВМРО неуморно работим. Всеки един от успехите, с които патриотичното движение се гордее от 2017 година насам, е заслуга на ВМРО.

Такива са например спирането на ратификацията на Истанбулската конвенция, неприемането на Глобалния пакт за миграция, както и изработването на Концепцията за противодействие на циганската маргинализация и др.

Не бива да пропускаме и начина по който бе съставена нашата листа с кандидати за ЕП. Ние я отворихме за сериозна гражданска квота, така че всеки български патриот, независимо към коя партия се числи, да има реална алтернатива именно чрез нас.

Листата, разбира се, има още едно сериозно преимущество – тя се води от Ангел Джамбазки. Това е човекът, който изпълни със смисъл понятието евродепутат. Той не само е най-активния от българска страна, но и в Топ 10 на самия Европейски парламент. Това е класация, която водят в Брюксел. Тя не е измислена от ВМРО.
 

Във вашата листа виждаме и двама русенци. Това реверанс към европейския дух на Вашия роден град ли е?

Да! Всъщност само чрез листата на ВМРО в ЕП могат да попаднат русенци. Ние сме се постарали да поставим там не един, а двама, за да имат моите съграждани по-голям избор, когато гласуват. И двамата кандидати – Юлиан Ангелов и Иво Пазарджиев, са доказани български родолюбци и страхотни професионалисти.

Юлиан е много добър икономист, отличен парламентьор, върл застъпник за българските общности извън пределите на страната и безкрайно убеден в правотата на твърдението, че България следва да има силно представителство в ЕП, а не такова, съставено от послушковци и партийни хрантутници. Иво пък е сред най-дейните общински съветници в русенския общински съвет. Председател на групата общински съветници.

Един от най-силните критици на колаборацията, която се наблюдава в ОбС-Русе през последните години между ГЕРБ, БСП, ДПС и т.нар. „десни“. Пазарджиев е и много добър адвокат, запален тенисист и велосипедист.

Ние силно насърчаваме всеки, който желае да гласува, използвайки преференциите. Те са за това. В тази връзка Юлиан Ангелов е под номер 102 в преференциалната листа, а Иво Пазарджиев – 113. ВМРО-БНД е номер три в интегралната бюлетина.  

Купуването и продаването на гласове е престъпление