/ ThinkStock/Getty Images
Единайсетгодишната Беатрис Петрова е най-четящото дете на Русе за 2020 година според класацията на Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в града. Това съобщиха от културната институция.

Беатрис Петрова, която е ученичка в гимназията по европейски езици, е прочела през миналата година 289 книги. Заради това си постижение момичето получи правото да остави отпечатък в "Алеята на четящите деца на Русе".

В категорията до шестгодишна възраст първото място е за тригодишната Никол Цанкова. Тя е заела 263 книги от библиотеката през миналата година.

Библиотеката връчи награда и за най-четящо семейство. В тази категория на първо място е класирано семейство Гетови, което е заело общо 343 книги.

От библиотеката информират, че въпреки трудностите покрай пандемията от коронавируса в културния институт през миналата година са били организирани 80 събития. Въпреки рестрикциите са регистрирани 4883 читатели, от които 1798 са под 14-годишна възраст. Други 1026 души са прекрачили прага на библиотеката за пръв път. Общо 45 616 посещения са регистрирани през миналата година в културната институция, а заетата литература е 95 284 броя.
БТА