Русенският университет е партньор в международен проект
Русенският университет е партньор в международен проект / netinfo

Екип на катедрата по Бизнес и мениджмънт в Русенския университет започва работа по нов международен проект, финансиран от Генерална дирекция „Предприятия и промишленост” на Европейската комисия. Проектът STARTENT – Насърчаване на партньорството «бизнес-университет» в обучението по  предприемачество в Европа, обединява усилията на 10 партньори от Белгия, България, Кипър, Италия, Португалия, Румъния, Испания и Великобритания. Сред тях са университети, фондации, бизнес и иновационен център, търговско-промишлена палата и Европейска ассоциация на малки и средни предприятия. България е представена от Русенския университет и Българо-румънската търговско-промишлена палата. От 12 до 14 януари в Тенерифе-Испания се провежда първата работна среща по проекта, а заключителният семинар ще бъде с русенско домакинство. Координатор на проекта е Технологичният институт де Канариес в Испания.

Целта на STARTENT е чрез 15-месечна програма от дейности да се създаде модел за формиране на предприемаческа култура у младите хора и се подобри качеството на тяхното образование, чрез тясно взаимодействие между академични групи и активни бизнесмени. Планирано е разработване на иновативни учебни пособия за висше образование; събиране и разпространяване на истории за успешни европейски предприемачи; създаване на наръчници, основаващи се на действителни казуси от реалната бизнес практика. По проекта ще се организират три европейски награди за предприемачески инициативи и за събиране на истории за успешно предприемачество.

Координатор за Русенския университет е младият асистент и докторант Свилен Кунев, но в екипа на проекта е включен на практика целият колегиум на катедра „Бизнес и мениджмънт”, както и докторанти. Катедрата работи целенасочено в областта на предприемачеството. През юни 2009 г. тя беше домакин на Международната лятна академия „Предприемачество и иновации”, участва активно в интеруниверситетската мрежа Решица, а от тази учебна година вече обучава магистри по Предприемачество и иновации.