Русе е абсолютен победител във втората националната инициатива  „Забавното лятно четене”
Русе е абсолютен победител във втората националната инициатива „Забавното лятно четене” / netinfo

На 17 септември в Американския център на Столична библиотека бяха официално обявени резултатите от „Забавното лятно четене“ 2012, национална кампания на Столична библиотека и детския интернет портал Аз-детето за стимулиране на детското четене.

Спаска Тарандова от Столична библиотека, която откри събитието, благодари на всички деца, за това, че с удоволствие са се включили в инициативата и са показали на всички, че в интернет освен да се играят игри и да се гледат клипове и снимки, може и да се четат книги и да се споделят  впечатления от прочетеното.
Тази година надпреварата за най-четящ град беше много оспорвана. Според резултатите, децата от Русе са прочели най-много книги през лятото, което прави Русе тазгодишният носител на титлата „най-четящ град“. На второ място е Стара Загора, следвана от Варна и София.

На официалната церемонията по връчването на наградаите присъства и директорът на РБ ”Любен Каравелов” – Русе Теодора Евтимова, която получи големия приз на кампанията. Тя пожела на всички деца на България да продължават да четат, защото книгата е богатство, което не може да се замести от нищо друго.
През месец юни т. г. русенският културен институт бе един от домакините на “Забавното лятно четене” 2012. Добре организираната рекламна кампания, която  проведе екипът на библиотеката, насърчи много русенски деца да се включат в инициативата. Библиотечните специалисти от Детския отдел бяха истинските посланици на детското четене, които обясняваха на малките читатели как да попълват своя он-лайн дневник и ги насърчаваха да прочетат  повече книжки. И резултатите не закъсняха!

От Русе е и най-четящото българско дете – това е Даниел Георгиев от 7-ми клас, който е прочел 213 книги. Даниел, който също присъства на церемонията в Столична библиотека, получи като награда грамота от кампанията и четец за електронни книги, любезно предоставен от М-Теl, с пожелание да чете още повече и навсякъде с него.
В Русе се намира и най-четящото училище – СОУ „Христо Ботев“, децата от училището са прочели общо 602 книги.
"Мечо Пух" е любима детска книжка и през Лято 2012 е била най-четената книга.