Румънци ще участват във фолклорния фестивал на Текето
Румънци ще участват във фолклорния фестивал на Текето / снимка:Еврорегион Данубиус

За поредна година  ще има румънско участие в Националния фолклорен фестивал Липник 2013 -  „Да се хванем на хорото на Текето под небето”, който се организира от кметство Николово и Народно читалище „Пробуда 1901” на 3 и 4 август т.г. /събота и неделя/. Фолклорните състави са  към  Окръжен  център за консервация  и съхранение на народните обичаи и традиции” гр.Гюргево с директор Кармен Пецанка, която лично е подбрала участниците. Сред тях са вече добре познатите ни танцьори от формация „Дойна Дунари”.

Вече 3-та година продължава сътрудничеството между кметство  Николово и Окръжния център, след подписания протокол за  партньорство със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус. Освен участие в конкурсната програма, е предвидено заучаване и общо заиграване от всички участници на автентично хоро,  представено от  гостите, като знак за културното слижаване и близост между двата фолклора.

В неделния ден, румънските танцьори ще представят фолклорна програма – микс от най-характерните за зоната на Гюргевски окръг хора и песни. Откриването на фестивала ще бъде уважено от Думитру Гаврила, заместник председател на Окръжен съвет Гюргево, бившият администратор на окръга Йонел Мускалу и кмета на община Ойнаку, Лауренцио Буртавел, който изрази желание да подпише протокол за сътрудничество с кметство Николово.
Гостуването  се осъществява със съдействието на Асоциация Еврорегион Данубиус.