Реформите в театъра вероятно ще наложат съкращаване на хора
Реформите в театъра вероятно ще наложат съкращаване на хора / Дарик Русе
Реформите в театъра вероятно ще наложат съкращаване на хора
35389
Реформите в театъра вероятно ще наложат съкращаване на хора
  • Реформите в театъра вероятно ще наложат съкращаване на хора

С въвеждането на делегираните бюджети в сферата на сценичните изкуства от 2011 година е възможно да има съкращения в трупата на русенски драматичен театър, съобщи директорът му Рашко Младенов. Той обясни, че от нова година държавата ще отпуска определена субсидия на културния институт, ще бъдат прецизирани и страничните приходи /от наеми, от общината/ и на базата на тези средства всеки директор ще определя на колко хора може да плаща. В момента в русенския театър на щат са 57 човека.

Рашко Младенов изрази опасенията си от предстоящите промени, тъй като преструктурирането започва в началото на годината, а закона за сценичните изкуства ще бъде гласуван след 3-4 месеца. Освен това хората от съсловието са с големи резерви към него, оказва се, че той е изготвян от прависти и финансисти, които не познават спецификата на сценичните изкуства, коментира още Младенов. Той поиска съдействие и за намиране на спонсори, които да подпомагат театъра.

Директорът на културния институт каза още че Русенският фестивал „Театралният пристан на голямата река” вероятно от догодина ще се провежда през месец май, а не както досега през есенните месеци. Промяната се предлага, тъй като по същото време се провежда най-големият театрален фестивал в България „Варненско лято” и е възможно същите постановки, които се представят там да гостуват и в Русе.