Прожектират филма Бунище Земя по повод Деня на Земята
Прожектират филма Бунище Земя по повод Деня на Земята / netinfo

Днес се отбелязва международният ден на Земята. По този повод в Русенския университет в сряда от 18,30 ч. в зала 2.101 ще бъде излъчен филмът „Бунище Земя”. Това е документален филм, в който Джереми Айрънс показва ясна и вярна картина на световното положение с отпадъците - причини, последствия и алтернативи.

Прожекцията поставя началото на кампания за разумно оползотворяване на отпадъци в Русенския университет. Кампанията ще продължи до началото на юни, а целта ѝ е да насърчи русенската общественост в посока разделно събиране на отпадъци и разумното им оползотворяване, като започне от студентите, преподавателите и служителите в РУ.

Кампанията, която ще се провежда на територията на университета, включва атрактивни дейности като арт-инсталация, направена от рециклирани материали; игри на тема „отпадъци”; състезание, свързано с намаляването на пластмасови опаковки за еднократна употреба.

Предвижда се поставяне на контейнери за разделно събиране на пластмаса и хартия на няколко ключови места в университета, както и на информационни материали, показващи кой отпадък къде отива. Кампанията ще протече под надслов: „Разделянето на отпадъци е забавно, рециклирането – модерно, повторната употреба – разумна и креативна.”

Инициатор за провеждане на кампанията и основна движеща сила в нея е неформална гражданска група „Русенци за природата“, като в реализацията се очаква да се включат СТПД Академик и клубовете към РУ „Палитра”, „Зелени човечета” и други. Идеята се подкрепя от ръководството на университета.