Природните паркове Русенски Лом и Комана си сътрудничат
Природните паркове Русенски Лом и Комана си сътрудничат / Дарик Русе

Клуб „Приятели на Народен парк „Русенски Лом” – Русе в партньорство с „Asociatia Societatea Ecologica Romania Verde” – Гюргево и сдружение ЕКОЛИНКС – ГСУПРООС, Русе започнаха реализацията на проект „Трансграничен екологичен коридор Русе-Гюргево” по програма ТГС Румъния-България 2007-2013. Проектът е на обща стойност 321 077 евро и е с продължителност 18 месеца.

Той се изпълнява на територията на природните паркове «Русенски Лом» и «Комана» и защитените зони Ломовете и Комана и има за цел да подпомогне собствениците на земи, попадащи в тези паркове и в НАТУРА 2000. Те ще бъдат запознати с възможностите и рестрикциите при тяхното използване, както и разумното управление и ползване на природните ресурси и устойчивото развитие на трансграничните зони, чрез изграждане на екологичен коридор между двете съседни области и подпомагане възможностите за повишаване на доходите на общностите живеещи в защитени зони и територии.

Основните дейности са свързани с изготвяне на планове за управление на защитените зони и актуализация на плана за управление на ПП Русенски Лом, разработване на анализ за необходимостта от обучение на целевата група - фермери, обработващи земи  в обхвата на НАТУРА 2000 от регион Русе и регион Гюргево,  ученици от  професионална гимназия по земеделие „А. Кънчев” в Образцов чифлик, общински служители и други заинтересовани лица, подготовка на програмата за обучение, предоставяне на обучителните материали на електронен носител с цел последващото им отпечатване и провеждане на самото обучение в Русе и Гюргево, провеждане на 4 кръгли маси и два семинара и отпечатване на промоционални материали.