/ Община Русе
На 13 юли ще се състои премиерата на документалния филм "1218 година - срещата на преобразяването" в Доходното здание в Русе. Лентата е посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви, съобщиха от областната управа в крайдунавския град. 

Община Русе

Филмът е дело на иконографа д-р Александър Стойков и на оператора Николай Лазаров. Той проследява срещата между новия български владетел Йоан II Асен и Свети Йоаким.

Община Русе

Монахът дошъл от Света гора и се заселил в долината на Русенски Лом, след което основал скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил". Благодарение на голямата слава на Свети Йоаким и на царската подкрепа манастирът бързо се разраснал. 

Във филма са включени интервюта с историка проф. Пламен Павлов, музеолога проф. Николай Ненов, епиграфа доц. Коста Хаджиев и реставратора Албена Мазакова. 

Община Русе

Ивановските скални църкви днес привличат хиляди туристи. Обектът е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.
БТА