Пясъчните скулптури оживяха, фигурите остават до края на лятото
Пясъчните скулптури оживяха, фигурите остават до края на лятото / Дарик Русе, Искра Георгиева

Пясъчните скулптури „оживяха“ на кея в Русе. Днес беше сложен край на фестивала и по този повод пред някои от фигурите стояха преоблечени като филмови герои хора. Кметът Пламен Стоилов закри събитието и получи като дар символичен ключ от Алеята на Холивуд, както и подарък-пясъчна торта, от консултантите на фестивала - скулпторите Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

Пясъчните скулптури "оживяха", фигурите остават до края на лятото
netinfo

И двамата са творци с международна известност, носители на многобройни призови награди от конкурси и скулптурни симпозиуми в Европа, Азия и САЩ. Те също Извайват свои фигури, които обаче не участват в конкурсната програма и стоят малко по-встрани от останалите осем. Те имат още работа по финалната обработка на творбите и алеята, за да може да се запази възможно най-дълго пясъчното изкуство от влиянието на атмосферните условия. Целта е скулптурите да останат на брега на Дунав до края на лятото.

Пясъчните скулптури "оживяха", фигурите остават до края на лятото
netinfo

Жури в петчленен състав, с председател Валентин Георгиев – председател на Съюза на българските художници в Русе, отличи три от творбите. На първо място в състезанието е фигурата на Мария Антоанета, изваяна от скулптора Донатас Моцкус от Литва. На второ място е класирана фигурата на Самурая, дело на скулптора Кацухико Чаен. А на трето място в състезанието е фигурата на Индиана Джоунс, изваяна от Иля Филимонцев от Русия. Оценката и наградата на публиката е за скулптора Даниел Кънчев от Русе, който развълнува всички с пясъчните Мерилин Монро, Чарли Чаплин и Хлапето и персонажа от първия български филм „Българан“. Той е преподавател в ПГАСГ „Пеньо Пенев“.

Пясъчните скулптури "оживяха", фигурите остават до края на лятото
netinfo

Наградата на кмета беше присъдена на Инес Валтере – Уланде за нейния неповторим Уди Алън от пясък.  Наградата на фондацията „Русе – град на свободния дух“ беше присъдена на Якуб Зимачек за неговото намигване към филма на Емир Костурица „Черна котка, бял котарак“.

 

Рашо Митев, който сътвори Спайдърмен, грабна специалната награда на генералния спонсор „Каолин“ АД. Другата специална награда – на втория основен спомоществовател „Интертранс 21“ ЕООД отиде при скулптора от Асеновград Огнян Читаков. Третият генерален спонсор „Булмаркет“ ООД връчи награда на консултантите на фестивала с признание и благодарност. Това са Ирина Тафлевская и Руслан Коровков.

Пясъчните скулптури "оживяха", фигурите остават до края на лятото
netinfo

„Този фестивал е доста по-различен от този в Бургас, нашите фигури са по-красиви и атрактивни“, заяви кметът Пламен Стоилов. „За разлика от Русе в Бургас го няма този страхотен фон с прекрасната река Дунав. В парка, където са фигурите в Бургас морето не се вижда. Аз и екипът ми сме изключително удовлетворени от факта, че събитието предизвика голям интерес и се хареса от Русе и гостите на града. Надяваме се, че догодина много хора ще дойдат специално за това събитие в Русе.„ допълни градоначалникът.

Пясъчните скулптури "оживяха", фигурите остават до края на лятото
netinfo