Пясъчен бар и академия за млади скулптури са сред новостите в Пясъчния фестивал
Пясъчен бар и академия за млади скулптури са сред новостите в Пясъчния фестивал / Дарик Русе, архив
Пясъчен бар и академия за млади скулптури са сред новостите в Пясъчния фестивал
87225
Пясъчен бар и академия за млади скулптури са сред новостите в Пясъчния фестивал
  • Пясъчен бар и академия за млади скулптури са сред новостите в Пясъчния фестивал

11 големи пясъчни скулптури и три малки ще се появят в рамките на 10 дни на кея в Русе. Те ще изградят Алея на спортната слава във Фестивала на пясъчните скулптури, който започва днес. Кoнсултанти и тази година са Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна.

Тази година е предвидена и пясъчна академия за млади скулптори, които ще изработят по-малки пясъчни фигури под ръководството на големите майстори. Младите таланти вече работят по своите проекти на тема: „спорт“. Седем детски градини заявиха участие в пясъчната работилница за деца, а 4 от тях подготвят общ проект – изработване на пясъчна мозайка с логото на кампанията „Русе – Европейски град на спорта“.

Друга изненада на фестивала е пясъчният бар, който ще работи на Кея през цялото време на събитието и след него. Барът ще бъде открит също тази вечер.

В рамките на Международния фестивал на пясъчни скулптури е предвидена богата съпътстваща програма, която включва интересни събития, концерти и лятно кино на открито. Церемонията по награждаването е на 3 юни, от 19:00 часа, когато официално ще бъде открита и Алеята на спортната слава. Събитието ще завърши с концерт „ BG Рок легенди” с участието на Йордан Караджов ( Група „Сигнал”), Стенли (”Тангра”), Милена Славова, Валди Тотев („Щурците”), Дичо ( “D2”).

Участниците представи директорът на Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Сред тях са именитите Сударсан Патнайк от Индия, Дютераж Беноа от Франция, Александър Книш от Русия, Андраш Виски от Унгария, Андрей Молоков от Чувашия. Българските участници са Даниел Кънчев от Русе, Светлозар Лисичков от София, Калоян Тодоров от Бургас.