Полицаите призовават Пазете децата на пътя
Полицаите призовават Пазете децата на пътя / netinfo
Във връзка с първия учебен ден в Русе стартира традиционната полицейска акция “Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”. Тя е част от мерките, които “Пътна полиция” взема, за да ограничи пътни злополуки с учениците. Предвижда се днес да се осигури полицейско присъствие и контрол в районите на училищата. След празничното откриване на учебната година униформените ще препоръчат на родителите по-безопасни маршрути за отиване и връщане на децата от училище.

По време на акцията, която ще продължи до края на месеца, ще се осигури засилен полицейски контрол в училищните райони най-вече в часовете, когато децата отиват и се връщат от училищата.

Предвижда се още регулиране на движението на автомобилите и пешеходците, за да се осигури безопасно пресичане на децата и техните придружител. В рамките на акцията и съвместно с представители на общината ще се извършат огледи на сигнализацията, маркировката, осветлението, средствата за принудително намаляване на скоростта, предпазните огради и парапети и обезопасеността на входовете на училищата.

Данните сочат, че основните причини за злополуките са внезапно и неправилно пресичане, както и несъобразената скорост на водачите. Според статистиката на полицията през миналата учебна година в катастрофи са пострадали 70 деца- 52 са леко ранени, 17 тежко ранени и 1 загинало.