Показват филма На нож в библиотека
Показват филма На нож в библиотека / DarikNews, архив

Регионалният исторически музей ще представи на 3 декември филма „На нож“, посветен на 100-годишнината от Балканската война.

Сценаристи на филма са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, режисьор - Борис Грозданов. Продуцентите – Петър и Росен Теодосиеви ще присъстват на представянето на филма пред русенската публика.

Филмът е замислен да предложи съвсем нов поглед на събитията от 1912 г. Направен е опит за обобщаване на информацията за войната. Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник, представени са гледните точки на всички балкански страни за събитието, както и отзвука му в Европа.

Във филма участват изтъкнати наши учени, занимаващи се с новата ни история, автори на изследвания върху Балканските войни: историците академик Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, доц. д-р Лизбет Любенова - Институт за исторически изследвания към БАН, доц. д-р Веселин Янчев - Исторически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, както и полк. доц. Станчо Станчев - ръководител на Център за военна история и поуки от практиката при Военна академия „Г. С. Раковски, о. р. полк. Марко Златев - доктор на историческите науки, доцент по военна история в НВУ „Васил Левски”, подполк. инж. Евгени Пенчев - командир на курсантски батальон на НВУ.